Warning: include() [function.include]: open_basedir restriction in effect. File(/usr/local/php5.2/lib/php/settings.php) is not within the allowed path(s): (/home/mimik/:/tmp:/usr/local/lib/php/:/usr/sbin/:/usr/bin/:/usr/local/bin/:/usr/local/sbin/:/bin/:/sbin/) in /home/mimik/domains/trendissimo.pl/public_html/wp-content/themes/FashionMagRes/functions.php on line 5
Angielskie Święta | trendissimo.pl
logo

Angielskie Święta

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się bardzo szybko. Pierwszy raz od sześciu lat będziemy spędzać je w Polsce z rodziną. Ostatnich sześć lat mieliśmy okazję smakować świąteczne potrawy w Anglii, gdzie obecnie mieszkamy. Jak zapewne w każdym kraju, jest to wyjątkowy czas, zwłaszcza dla naszego podniebienia. Kuchnia angielska jest postrzegana raczej jako prosta i mało różnorodna smakowo (bo co to za sztuka zrobić fish and chips) to jednak dania świąteczne wymagają trochę więcej wysiłku. No i ich smak jest bardzo mocno kojarzony tu ze Świętami Bożego Narodzenia. Staramy się zachować obie tradycje polską i angielską, także u nas wigilia jest tradycyjnie po polsku, a Boże Narodzenie to kuchnia angielska.

 

Mince pie

bbcgoodfood  Mince pie to tradycyjne ciasteczka wypiekane w okresie świątecznym. Podawane są na słodko, ale ich tradycyjne nadzienie zawiera mięso mielone, owoce (często rodzynki, jabłka) i przyprawy. Można kupić je gotowe, praktycznie w każdym supermarkecie – wystarczy tylko włożyć na kilka minut do piekarnika. Te z supermarketu często są bezmięsne. Prosty w miarę przepis można znaleźć na bbcgoodfood.com

Photo from bbcgoodfood.com

 

 

 

 

 

 

Roast turkey

jamieoliver.com   Tak jak w Polsce nie może być wigilii bez karpia, tak w Anglii nie może być Bożego Narodzenia bez indyka. Już od porannych godzin gospodynie domowe nastawiają piekarniki i doglądają piekące się indyki. Kto kiedykolwiek, tak jak ja, próbował upiec indyka w całości ten wie, że nie jest to łatwa sztuka. Dogląda się go i polewa, żeby był miękki i soczysty przez kilka godzin. Tu wygrywają osoby z dużą cierpliwością. Na stronie mojego mistrza kuchennego jamieoliver.com można znaleźć przepis na świątecznego indyka i wiele porad jak go przyrządzić, aby był smakowity. Oczywiście można iść na skróty, gdyż wiele sklepów oferuje gotowe, upieczone indyki (wystarczy podgrzać), lub te już przyprawione i z gotowym nadzieniem. Przyznam szczerze, że przez te sześć lat najlepszy indyk jaki mi wyszedł był wtedy, kiedy przyjechała moja bratowa i ona zajmowała się jego „pielęgnowaniem”.

 

Photo from jamieoliver.com

 

 

 

 

 

Cranberry sauce

bbc.co.uk 1  Indyk nie może się obejść bez sosu żurawinowego. Przez cały grudzień wszystkie sklepy sprzedają świeże żurawiny na sos, który podawany jest do indyka w pierwszy dzień świąt. Fajny przepis można znaleźć na bbc.co.uk. Oczywiście opcja na skróty lub dla tych, którzy są bardzo zapracowani to gotowy sos w słoiczku, który dostępny jest w każdym sklepie spożywczym.

 

Photo from bbc.co.uk

 

Christmas pudding

sainsbury  Jeśli myślisz, że kilka godzin pieczenia indyka to naprawdę dużo, to co dopiero christmas pudding, który przygotowuje się przez kilka miesięcy (jeden miesiąc to ponoć minimum, ale można zacząć duuużo wcześniej). Jego podstawą są suszone owoce, tłuszcz, przyprawy (jak cynamon, gałka muszkatołowa, imbir) oraz alkohol.  Do ciasta dodawany jest alkohol, dlatego zachowuje świeżość przez tak długi okres. Tradycja nakazuje, aby każdy członek rodziny przemieszał ciasto wypowiadając życzenie. Przed podaniem Christmas Pudding można oblać jakimś mocnym alkoholem (np. brandy lub wódką) i podpalić.

Photo from sainsburys.co.uk

 

 



Tagi:, , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

YOU MAY LIKE

Płaskie buty / Flat shoes